Türkiye’den Irak’a teklif: 25 milyar dolarlık zararda yeni perde

Türkiye ve Irak, Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması Yenileme Sürecinde

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılından bu yana devam eden Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 tarihinde sona eriyor. 52 yıl boyunca yürürlükte olan anlaşmanın günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi için Irak ve Türkiye arasında müzakereler devam ediyor.

Irak Petrol Bakanlığından gelen bir kaynağa göre, Barzani’nin Rudaw kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Irak’a yeni bir anlaşma taslağı ilettiği ve 1973 yılından beri geçerli olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması’nın yenilenmesi için görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

Türkiye’den Resmi Talep ve Yeni Taslak

Kaynağa göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Irak Petrol Bakanlığına mektup göndererek mevcut boru hattı anlaşmasının güncellenmesini istedi. Mektupta, enerji sektöründe daha geniş kapsamlı iş birliği için yeni bir taslak anlaşmanın da yer aldığı bildirildi.

Bu yeni anlaşma ile Türkiye, sadece Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı değil, enerji sektörünün genelinde iş birliğini artırmayı hedefliyor. Yeni taslak, sadece petrol taşımacılığını değil; gaz, elektrik ve petrokimya sektörlerinde daha kapsamlı bir iş birliğini içeriyor.

Irak hükümeti, geçen yıl temmuz ayından bu yana Türkiye ile ekonomik ilişkilerin devamlılığı için müzakereler yürütüyor. Iraklı kaynak, “Petrol Bakanlığı, Türkiye tarafından gönderilen taslağı inceliyor ve görüşmeler devam ediyor. Amaç her iki ülkenin de çıkarına olacak yeni bir mutabakata varmaktır” açıklamasında bulundu.

25 Milyar Dolarlık Zarar

Yeni bir anlaşmanın yapılması ve günlük 1.4 milyon varil kapasiteli hattın yeniden faal hale getirilmesi hedefleniyor. Hattın 25 Mart 2023 tarihinden bu yana kapalı olması nedeniyle Irak’ın kaybının 25 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

İki ülke arasında 27 Ağustos 1973’te imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması kapsamında, hattın ilk aşaması 1976 yılında faaliyete geçirildi. Anlaşma, 2010 yılında yenilenerek 15 yıl daha uzatıldı.

Related Posts

Elif Görgülü, Pismeti Yeniden Yaşatıyor

Elif Görgülü, geleneksel karanfilli pismeti üreterek kadınlara istihdam sağlıyor ve ev ekonomisine katkı yapıyor.

Tarifeler ve Powell gündemi piyasayı durağanlaştırdı

24 Temmuz Perşembe günü Merkez Bankası’nın 30 Temmuz’da ise ABD Merkez Bankası Fed faiz kararını açıklayacak. Trump’ın baskılarının ardından Fed Başkanı Powell’ın artık adım atması ön görülüyor. Faizin düşmesinin beklendiği iki toplantı öncesi piyasa …

Hang Seng endeksi haftaya güçlü başladı

Hong Kong’un önde gelen borsa endeksi Hang Seng, haftaya güçlü bir başlangıç yaptı. Endeks, günü 136 puanlık bir artışla 25.130 seviyesinden tamamladı. Bu, endeksin Kasım 2021’den bu yana ulaştığı en yüksek kapanış olarak kayda geçti. Gün içindeki …

Şeker-İş Başkanı’ndan mısır şurubu tepkisi

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, mısır şurubu ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti, bu ürünlerin kontrolsüz kullanımının Türkiye ekonomisine zarar verdiğini belirtti. Gök, “Ülkemizde Nişasta Bazlı …

Rusya Çin’e altın ihracatını ikiye katladı

Çin’in Rusya’dan altın ithalatı arttı. Trade Data Monitor tarafından açıklanan verileri kapsamında, 2025’in ilk yarısında Çin’in Rusya’dan yaptığı değerli maden cevheri ve konsantre ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80 artışla 1 milyar dolara ulaştı

12 ilaç daha SGK ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, tamamı yerli üretim olan 12 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Işıkhan, “İlaçların hastalarımıza şifa olmasını temenni eder, vatandaşlarımıza sağlıklı bir ömür dilerim” ifadelerini kullandı.