Türkiye hikayesinin alıcısı yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Borç Durumu Endişe Verici

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası toplantılarda ‘Türkiye’nin hikayesi’nin birçok yatırımcıyı etkilediğini savunsa da, bakanlığının borç bulma konusunda bile zorluklar yaşadığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından paylaşılan iç borçlanma stratejisi raporunda, Mayıs-Temmuz 2024 döneminde dış borçların ödenmesine rağmen yeni dış borçlanma planının olmadığı belirtiliyor.

Mısıra Olan Borç

Rapora göre Hazine, 3 aylık dönemde toplam 874 milyar lira borç ödemeyi planlıyor; bunun 733.3 milyarı iç borç, 140.7 milyarı da dış borç olacak. Ancak aynı dönemde finansman ihtiyacının 803.7 milyarı iç borçlanmayla, 70.3 milyarı da diğer kaynaklarla karşılanacak ve dış borçlanma yapılmayacak. Kredi risk primindeki artış, Türkiye’nin borçlanma maliyetini yükseltiyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez de durumu şu sözlerle özetledi: “Hazine programında dış borç ödemesi var ancak dış borçlanma planı yok. Bu durum, ya bize borç veren olmadığı ya da faizlerin yüksek olduğu anlamına gelebilir.”

Geçtiğimiz 19 Mart’ta gerçekleşen siyasi operasyonun ardından uluslararası sermaye, Şimşek’in başarısız programını sorgulamaya başladı. Kearney’nin araştırmasına göre Türkiye, 2025’te yabancı yatırımcıların en güvendiği 25 ülke arasına giremedi. Dahası, Türkiye listede sadece 25 gelişmekte olan ülke arasında 14. sırada yer alarak Arjantin, Mısır ve Tayland’ın gerisinde kaldı. Kearney İstanbul Ofisi Kıdemli Yöneticisi Emin Özuğur, Türkiye’nin çekiciliğinin artması için makroekonomik istikrar ve şeffaf yönetimin önemine dikkat çekti.

Yabancı Yatırımcılar ve Borsa İstanbul

Uluslararası sermaye, Türkiye’ye borç vermemek ve tahvillerini satmakla kalmayıp, Borsa İstanbul’a da ilgi göstermiyor. Güven erozyonu nedeniyle beklenen yabancı para girişi bir türlü gerçekleşmiyor. Bu durum, dünya piyasalarında Türk şirketlerinin payının azalmasına sebep oluyor. Ekonomist Emre Akçakmak’ın verilerine göre, MSCI’nin gelişen ülkeleri kapsayan endeksindeki Türk hisselerinin payı 2000 yılında %3.7 iken bu yıl %0.5’e kadar düştü. Endeksteki Türk hisseleri Filipinler ve Şili ile aynı seviyede bulunuyor.

Related Posts

Benzin, sigara ve alkole otomatik zam geliyor: Hepsinin fiyatı yarın değişecek

3 Temmuz’da açıklanacak Yİ-ÜFE verileriyle birlikte, ÖTV’ye bağlı olarak benzin, motorin, LPG, sigara ve alkollü içkilerde otomatik zam bekleniyor. Öngörülen artış oranı yüzde 14.61. Zamlar, fiyatlara anında yansıyacak.

Yeniçağ Gazetesi: Elin çiftçisini zengin bizimkini yoksul ettik

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… ELİN ÇİFTÇİSİNİ ZENGİN BİZİMKİNİ YOKSUL ETTİK Türk çiftçisi, uygulanan yanlış politikalar ve yeterli destekten mahrum bırakılması sonucu perişan olurken tarım ürünü ithalatına 20 yılda inanılmaz bir servet …

Durgun ekonomiye Almanya’da rağmen işsizlik artmadı

Durgun ekonomiye rağmen Almanya’daki işsiz sayısı haziran ayında 11 bin ile beklentilerin altında geldi.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (01 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 39,8730 liradan alınan dolar, 39,8750 liradan satılıyor. 47,0370 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0390 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,8040, avronun satış fiyatı ise 46,7140 lira olmuştu. Serbest …

AKP’den temmuz zammı açıklaması: ‘En düşük emekli aylıklarına yönelik düzenleme…’

Hükümet, temmuz zammı öncesi en düşük emekli maaşına yönelik yeni bir düzenleme hazırlığında. Açıklamanın hemen ardından gözler 3 Temmuz’daki enflasyon verisine çevrildi.

Kur korumalı mevduat bakiyesi geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam Kur Korumalı Mevduat bakiyesinin 15 milyar 200 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı.