Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye, 6 Aylık Bal İhracatında Başarılı Bir Dönem Geçirdi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’nin uygun iklim koşullarına sahip olması sayesinde arıcılık sektörü hızla gelişiyor. Son 6 aylık dönemde yapılan bal ihracatı 4 bin 577 ton olarak gerçekleşti ve bu sayede 16 milyon 624 bin 168 dolar gelir elde edildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Birleşik Krallık gibi önemli ülkelerin yanı sıra, toplamda 41 ülkeye bal ihracatı gerçekleştirildi. ABD’ye 6 milyon 440 bin 941 dolar, Almanya’ya 2 milyon 810 bin 25 dolar ve Birleşik Krallık’a 1 milyon 355 bin 451 dolar değerinde bal ihraç edildi.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, Cibuti, Polonya, Yemen, Kongo ve İzlanda gibi ülkelere de bal satışı yapıldı.

“Türk Balı Dünya Çapında Tanınıyor”

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, arıcılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirirken, Türkiye’nin arıcılıkta hem üretim kapasitesi hem de ürün kalitesi olarak dünya genelinde ön sıralarda olduğunu vurguladı.

Kalyoncu, Türk balının dünya genelinde daha fazla talep görmesinden dolayı önümüzdeki dönemde bal ihracatında artış hedeflediklerini belirtti. Ülke çeşitliliğindeki artışın Türk balının popülerliğini artırdığına dikkat çeken Kalyoncu, “Türk balı, dünya çapında tanınıyor ve tercih ediliyor. Bu bizim için büyük bir başarı.” şeklinde konuştu.

Gelecek dönemde kaliteli ve coğrafi işaretli ürünlerle farklı pazarlarda daha etkili bir konuma gelmeyi hedeflediklerini söyleyen Kalyoncu, üretici birlikleriyle iş birliği yapılarak kalitenin artırılması ve sürdürülebilir ihracat stratejileri geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kalyoncu, “Yılın ikinci yarısında hem miktar hem de gelir bazında ihracatımızın artmasını bekliyoruz. Amacımız, Türk balını dünya sofralarında daha fazla görmek.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Passolig’le maçlara gidecekler dikkat! Yeni karar açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2025-2026 sezonuyla birlikte Passolig uygulamasında artık çipli sisteme geçildiğini ifade tti. Taraftarların Süper Lig ile 1. Lig maçlarına çipli T.C. kimlik kartlarıyla giriş yapabileceğini duyurdu. ELEKTRONİK BİLET …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Altın alımıyla ilgili önemli değişiklik!

İşlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatına ilişkin yeni esaslar belirlendi. Konuya dair değişiklik içeren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. BAKANLIĞA YENİ YETKİ “Türk Parası Kıymetini Koruma …