Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla

Tiroid Hastalıkları ve Belirtileri

İstanbul’da görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Emre, tiroid hastalıklarının farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Tiroid bezinin aşırı çalışmasının belirtileri arasında çarpıntı, terleme, sıcak basması, anksiyete, uyku sorunları, titreme, adet düzensizlikleri ve hızlı bağırsak hareketleri gibi durumlar bulunurken, az çalışması durumunda ise kilo artışı, halsizlik, depresyon, cilt kuruluğu, kabızlık ve ses kısıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Tiroid bezinin iltihaplanması boyun ağrısına veya hassasiyete yol açabilirken, nodül veya guatr varlığında ise boyun şişliği, nefes darlığı, yutma zorluğu, ses değişikliği ve ağrı gibi sorunlar görülebilmektedir.

Prof. Dr. Emre, tiroid rahatsızlıklarının çoğunda cerrahi müdahaleye gerek olmadığını ancak biyopsi sonucunda tiroid kanseri varlığı veya şüphesi durumunda tiroid bezinin alınabileceğini ifade etti. Büyük guatr durumlarında, tiroid bezinin tamamının veya bir kısmının alınabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Emre, cerrahi tedavinin tiroid bezi hastalığının tipine göre değişkenlik gösterebileceğini belirtti.

Geçici Ses Kısıklığı ve Diğer Komplikasyonlar

Tiroid cerrahisi sonrasında geçici ses kısıklığının yüzde 1-10 oranında görülebileceğini paylaşan Prof. Dr. Ali Uğur Emre, tecrübeli bir cerrahın ve kullanılan sinir monitorizasyon sistemlerinin ses kısıklığı riskini azaltabileceğini ifade etti. Tiroid ameliyatı sonrası kalıcı ses kısıklığının ise yüzde 1 civarında olduğunu belirten Emre, cerrahi sonrası kalsiyum düşüklüğüne bağlı sorunların çoğunlukla normale dönebileceğini ancak bazı durumlarda ek takviyelerin gerekebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Emre, tiroid ameliyatının en önemli komplikasyonlarının kanama, ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğü olduğunu belirtti. Kalsiyum düşüklüğünün, paratiroid bezlerin cerrahi sırasında etkilenmesi sonucu ortaya çıkabileceğini dile getiren Emre, sinirlerin zarar görmesi durumunda geçici veya kalıcı ses kısıklığına yol açabileceğini ancak genellikle bu durumun 6 ay içinde normale dönebileceğini belirtti.

Related Posts

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Çocuğunuz ekran başında dakikalarca oturuyorsa…

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık şikayetlerinin arttığını belirtti. Ekran başında geçirilen uzun saatler, hareketsizlik ve yanlış beslenme bu sorunun temel nedenleri arasında yer alıyor.

Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı

Günümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü.