Soğuğa dayanabilene, en kuzey adanın kapıları açıldı: Türkler artık Svalbard’a yerleşebilecek!

Türkiye, Svalbard Takımadaları’nda Önemli Adımlar Attı

Türkiye, buzlarla kaplı kutup bölgesindeki Svalbard Takımadaları’nın statüsünü belirleyen Spitsbergen Antlaşması’na taraf olarak bölgedeki ekonomik ve bilimsel faaliyetlerini genişletme yolunda önemli bir adım attı.

7 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren anlaşma, Türk vatandaşlarına ve şirketlerine adalar üzerinde mülk edinme, ikamet etme, balıkçılık, madencilik ve denizcilik faaliyetlerinde bulunma hakkı tanıyor.

Kuzey Kutbu’nun dibinde olan adanın soğuğuna dayanabilen Türk vatandaşları, dünyanın en kuzeyinde bir ev edinebilecek, çalışabilecekler.

1920’de Paris’te imzalanan ve 1925’ten bu yana yürürlükte olan antlaşma, Norveç’in Svalbard üzerindeki egemenliğini tanırken, taraf ülkelerin vatandaşlarına çalışma, ikamet ve akademik haklar sağlıyor.

Kuzeyin Kapıları Türkiye’ye Açıldı

Türkiye’nin anlaşmaya taraf olmasıyla birlikte, Türk bilim insanları Svalbard’da kurulacak araştırma merkezlerinde bilimsel faaliyetler yürütebilecek ve Türk öğrenciler, bölgede faaliyet gösteren Svalbard Üniversite Merkezi’nde eğitim alma hakkına sahip olacak.

Türkiye, bu adımıyla Arktik bölgesinin doğal kaynaklarından yararlanmayı ve küresel bilimsel araştırmalarda daha aktif bir rol üstlenmeyi amaçlıyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin Arktik Konseyi’ne gözlemci üye olma hedefini koruduğunu belirtti.

26 Haziran – 25 Temmuz 2024 tarihleri arasında tamamlanan dördüncü sefer (TASE-IV), Türkiye’nin Arktik bölgesine yönelik uzun vadeli araştırmalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’nin Svalbard’daki varlığını artırması, bölgedeki ekonomik ve bilimsel faaliyetlerin yanı sıra uluslararası iş birliklerini de güçlendirme potansiyeline sahip.

En Büyük Yerleşim, 2 Bin 500 Kişi

Svalbard Takımadaları, Norveç’in kuzeyinde, Arktik Okyanusu’nda yer alan ve toplamda 61 bin 022 kilometrekarelik bir alanı kaplayan bir adalar grubu.

En büyük adası olan Spitsbergen, 37 bin 673 kilometrekarelik yüzölçümüyle takımadaların büyük bir kısmını oluşturuyor. Svalbard’ın yüzeyinin yaklaşık yüzde 60’ı buzullarla kaplı. En yüksek noktası ise 1.717 metre yüksekliğindeki Newtontoppen zirvesi.

Bu soğuk ve zorlu coğrafyada, küresel tarımın geleceğini güvence altına almak amacıyla 2008 yılında Svalbard Küresel Tohum Deposu kuruldu.

Longyearbyen yakınlarındaki bir dağın içine inşa edilen bu depo, dünya genelindeki bitki türlerinin tohumlarını güvenli bir şekilde saklamayı hedefliyor.

Depo, doğal ve insan kaynaklı felaketlere karşı bir güvence olarak tasarlanmıştır. Svalbard’ın soğuk iklimi ve jeopolitik istikrarı, bu stratejik tesis için ideal bir konum sağlıyor.

Svalbard Takımadaları’nda kalıcı yerleşim bulunan birkaç kasaba ve araştırma istasyonu mevcut. En büyük yerleşim yeri ve yönetim merkezi olan Longyearbyen, yaklaşık 2 bin 465 kişilik nüfusa sahip.

Diğer önemli yerleşimlerden biri, yaklaşık 440 kişilik nüfusuyla Barentsburg. Bu Rus yerleşimi, kömür madenciliği faaliyetleriyle biliniyor. Kasabadaki tüm tesisler, Arktikugol şirketine ait. Ny-Ålesund ise kuzeybatı Spitsbergen’de bulunan ve dünyanın en kuzeydeki sivil yerleşimi olarak bilinen bir araştırma merkezi.

Related Posts

Erdoğan ‘kutuplaştırmadan’ şikayet etti, muhalefeti hedef aldı: ‘Gözlerine bant çekmişler’

“2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni”nde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi ile Türkiye’nin farklı bir lige yükseldiğini iddia etti.

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Öcalan’a ‘beyefendi’ diyen MHP’li vekil şehit cenazesinde böyle korundu

Terörist başı Abdullah Öcalan’a ‘beyefendi’ diyerek şehit ailelerinin tepkisini alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Irak’ın kuzeyinde şehit olan İstihkâm Uzman Çavuş Önder Özen’in cenaze töreninde korumalar tarafından korunması dikkat çekti. Taytak, Ramazan ayında şehit aileleri için verilen iftar yemeğine katılmış ve şehit ailelerinden büyük tepki almıştı.

Hindistan ve Pakistan gerilimine Ankara’dan ilk tepki… Dışişleri Bakanlığı: ‘Endişe ile takip ediyoruz’

Son dakika haberi… Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki ülkeye sağduyu çağrısında bulunuldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde CHP’lilerden pankartlarla protesto: ‘Turp Radyo Televizyonu’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde, TRT’ye ilişkin düzenlemelere CHP milletvekilleri tepki gösterdi.

Hindistan Pakistan’a saldırının sebebini açıkladı

Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri dün Pakistan topraklarına “Sindoor Operasyonu”PAHALGAM SALDIRISINA CEVAP Sindoor Operasyonu hakkında bilgilendirme yapılan basın toplantısında konuşan Mısri, “Pakistan’a ait ve Pakistan işgalindeki topraklarda …