SOCAR Türkiye, petrokimya alanındaki yeni yatırımını duyurdu

SOCAR Türkiye, Petrokimya Alanındaki Yeni Yatırım Projesinin Detaylarını Duyurdu

SOCAR Türkiye, yaklaşık 7 milyar dolarlık petrokimya alanındaki yeni yatırım projesine ilişkin detayları kamuoyuyla paylaştı.

SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinin 2024 değerlendirmesinin yapıldığı basın toplantısında, şirketin uzun vadeli stratejik yatırımlarının parçası olan “Master Plan” projesine ilişkin ayrıntılar ele alındı. Toplantı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantıda, Master Plan kapsamında yapılacak petrokimya yatırımı için ilk fizibilite çalışmasının tamamlandığı ve şimdi mühendislik tasarımı hazırlığına geçildiği vurgulandı.

Proje kapsamında, yeni petrokimya üretim ünitelerinin kurulumu ve mevcut tesislerin modernizasyonu için önemli adımlar atılacağı belirtildi.

Projenin, SOCAR Türkiye’nin petrokimya alanındaki büyüme stratejisinin önemli bir unsuru olacağı vurgulandı.

SOCAR Türkiye’den 17 Yılda 18,5 Milyar Dolarlık Yatırım

SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Elchin Ibadov, 2008’de faaliyetlerine başlayan şirketin bugüne kadar 18,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiğini ifade etti.

Ibadov, Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı konumundaki şirketin doğrudan ve dolaylı olarak 10 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Geçen yıl STAR Rafineri’de yapılan ilk planlı bakım duruşunun tamamlandığını ve kapasite artırımı çalışmalarının gerçekleştirildiğini dile getiren Ibadov, bu sayede rafinerinin kapasitesinin %2.5 arttığını söyledi.

Ibadov ayrıca, TANAP aracılığıyla taşınan Azerbaycan doğal gazının Türkiye ve Avrupa’ya ulaştırılması konusunda bilgi verdi.

FEED sürecinin 2026 Sonunda Tamamlanması Bekleniyor

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev, Petkim ve petrokimya sektörüne yönelik birçok projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Mirzayev, bugüne kadar yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımın, Petkim’in hem Türkiye’deki hem de global petrokimya pazarındaki büyümesine katkı sağladığını vurguladı.

Master Plan projesinin de bu yatırımlardan biri olduğunu belirten Mirzayev, projenin detaylı çalışmalar ve değerlendirmeler sonucunda hayata geçirildiğini aktardı.

FEED sürecinin 18-24 ay süreceği ve 2026 sonuna kadar tamamlanacağını dile getiren Mirzayev, bu sürecin ardından projenin nihai karar aşamasına geçileceğini açıkladı. (AA)

Related Posts

Mobilya kenti Kayseri tarım sektöründe de iddialı

Türk mobilya sektörünün öncü kentlerinden Kayseri, üretimde 4 üründe Türkiye’de birinci, 20 üründe ise ilk 10 sırada yer almayı başardı.

Yap-işlet-devret modelinin faturası büyüyor: 187 milyar TL’yi aştı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen otoyol projeleri için ödenen garanti bedellerine tepki göstererek, “Her yıl katlanarak büyüyen bu kara delik, halka verilmesi gereken tüm kaynakları yutuyor” dedi.

ABD’de ithalat fiyatları değişmedi, ihracat fiyatları düştü

ABD’de ithalat fiyat endeksi mayıs ayında değişmezken, ihracat fiyat endeksi yüzde 0,9 azaldı.

İnşaat üretim endeksi arttı

İnşaat üretim endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 9,5 artış gösterdi.

Yüksek faizler araç sektörünü etkiledi, sert düşüş yaşandı!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Operasyonel Kiralama Sektör Raporuna göre, sektörün araç parkının yüzde 60,7’sini benzinli, yüzde 28,8’ini dizel araçlar oluştururken, hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 10,4 ile …

“Müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın; “Biliyoruz ki; ‘Gerçek rekabet; kan ve gözyaşıyla değil, alın teri ve üretimle olur’. Hak, adalet ve üretim temelli düzenler; tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirecektir. İnşallah müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız” dedi.