Yalova’da yüksekten düşerek hayatını kaybeden tersane personeliyle ilgili iş güvenliği uzmanlarından açıklama geldi.
Altınova ilçesinde Sefine Tersanesi’nde çalışan 19 yaşındaki Yasin Demirdağ, 16 Ağustos’ta yüksekten düşerek hayatını kaybetti. Yaşanan iş kazası sonrası iş güvenliği uzmanları ile tersane çalışanları ortasında hengame yaşanmıştı. Toplumsal medyada hengamenin nedeninin ölen emekçiye güvenlik kemeri giydirilmek istemesi olarak sav edilmişti.
YAZILI AÇIKLAMA GELDİ
Sefine Tersanesi’nden montaj elemanı olarak çalışan Yasin Demirdağ’ın iş kazasıyla ilgili yazılı açılama yapıldı. Tersanede iş güvenliği konusunda tüm tedbirlerin alındığı ileri sürülen açıklamada, Yasin Demirdağ’a da işe girişte, gerekli iş sıhhati ve güvenliği eğitimlerinin verildiğini, şahsî hami donanımlarının da eksiksiz teslim edildiği argüman edildi.
“9 AĞUSTOS’TA UYARILDI, YİNE EĞİTİM VERİLDİ”
Sefine Tersanesi tarafından 9 Ağustos 2022 tarihinde yapılan saha müşahede raporunda Yasin Demirdağ’ın emniyet kemerini kullanmadan çalıştığının tespit edildiği ileri sürüldü. Personelin çalışmasının derhal durdurulduğu ve olayın tutanak altına alındığı belirtilerek, “Görsel kaydı alınarak yazılı ihtar ve yüksekte çalışmalarda emniyet kemeri kullanımı bahisli eğitim tekrarı yapılmıştır” denildi.
“KEMERİNİN KANCASINI TAKMASI KONUSUNDA UYARILDI”
Açıklamada ayrıyeten olay günü, İSG çalışanının tüm çalışanlara kurallar gereği emniyet kemeri giydirdiği ve çalışma lokasyonlarına ömür sınırı çekildiği sav edildi. Sabah saat 08.00’de en az iki kişi çalışma kuralına nazaran, Yasin Demirdağ ve ustabaşısının inançlı bir halde çalışmaya başladığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“İSG ünitesi tarafından yapılan rutin denetimler çerçevesinde saat 10.55’te, Yasin Demirdağ’ın, çalışma yaptığı 3 nolu crosdeck üzerindeki korkulukların dışına çıkarak, ambar kenarında emniyet kemeri üzerinde olmasına karşın kemerin güvenlik lanyardını (kancasını) bağlamadan çalıştığı tespit edilmiş, bunun üzerine ‘uygunsuzluk-ramak kala formu’ tutularak ve görsel kaydı da alınarak kendisi uyarılmıştır. Bu tespit bir tarafıyla Yasin Demirdağ’ın emniyet kemeri kullanması gerektiğinin şuurunda olduğunu göstermektedir.”
“BİLGİ VERMEDEN ÇALIŞMA BÖLGESİNİN DIŞINA ÇIKTI”
Yasin Demirdağ’ın tıpkı gün saat 13.00 civarında, çalışma bölgesi olmayan bir yerden yüksekten düştüğü bilgisinin İSG takımlarına bildirildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi;
“Olay yerine derhal intikal edilerek sıhhat takımlarına ve 112 acil servise haber verilmiş lakin maalesef tüm müdahalelere karşın Yasin Demirdağ kurtarılamamıştır. Yapılan birinci tespitlere nazaran meydana gelen üzücü kazanın sebebi; Yasin Demirdağ’ın emniyet kemeri üzerinde olmasına karşın bunu kullanmaması, kemerin güvenlik lanyardını (kancasını) bağlamadan çalışması, çalışma müsaadesi verilen bölgenin dışında olması, İSG ünitesine haber vermeden bölgesini değiştirmesidir.”
“YALAN VE MAKSATLIDIR”
Olay sonrasında yaşanan hengame ve ölen işçiye güvenlik kemeri giydirilmeye çalışıldığı tezlerinin gerçeği yansıtmadığına vurgu yapılan açıklamada mevzuyla ilgili şu bilgilere yer verildi:
*Olay sonrası, kaza yerinde yaralanan Yasin Demirdağ’a sıhhat grupların müdahalesi için etraf güvenliği almaya çalışan İSG gruplarımıza yapılan hücum, taşeron firma emekçilerinden birinin muhtemelen üzücü olayın tesiri ile fevri davranarak öbür kimi emekçileri kışkırtması üzerine meydana gelmiştir.
*Vefat eden çalışma arkadaşımıza İSG işçisi tarafından emniyet kemeri bağlanması formundaki hukuken de bir mana tabir etmeyen tez, palavra ve gayelidir. Şahsî gözetici donanımları teslim almış bir çalışanın üzerinde emniyet kemeri olmasının ya da olmamasının patrona hiçbir yararı yoktur.
*Kaldı ki görüntü imajlarında emniyet kemeri bağlanması değil İSG işçisinin darp edildiği açıkça görülmektedir. Meydana gelen olaydan ötürü son derece üzgün olduğumuzu ve başsağlığı dileklerimizi bir defa daha tabir ederek, gerçeklerin kamuoyuna gerçek bir halde yansıtılması emeliyle işbu açıklamayı yayınlıyoruz. İHA