Ocak ayında 15 bin kişi işini kaybetti: Tekstil ve giyimde büyük çöküş

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinde İstihdamda Büyük Düşüşler Devam Ediyor

Ekonomim haberine göre, 2025 yılına kötü bir başlangıç yapan tekstil ve hazır giyim sektörleri, geçen yılı 65 bin kişilik istihdam kaybıyla tamamlamıştı. Ancak bu kayıpların ardı arkası kesilmiyor. Sadece ocak ayında, tekstil ve giyim sektörlerinde yaklaşık 15 bin kişi daha işlerinden oldu. Hazır giyim sektöründe 10 bin 640, tekstil sektöründe ise 4 bin 80 kişi istihdam kaybı yaşandı. Aynı dönemde, tekstil sektöründe hizmet veren firma sayısı 19 bin 461’den 19 bin 231’e gerilerken, konfeksiyon sektöründe toplam firma sayısı 38 bin 723’e düştü, 917 şirket kapandı.

Geçen yıl ihracat, üretim ve istihdamda büyük kayıplar yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, 2025’in ilk çeyreğinde de toparlanma belirtileri gösteremedi. Tekstil ihracatı durgun bir seyir izlerken, hazır giyim ve konfeksiyon tarafında belirgin bir küçülme yaşandı.

2024 yılının aynı dönemine göre, sektörün 3 aylık ihracatı %7,6 gerileyerek 4 milyar 185 milyon dolara düştü. Düşük talep, kur seviyesi ve artan üretim maliyetleri, bu düşüşte etkili oldu.

SGK Verilerine Göre Tekstilde 230, Giyimde 917 Firma Kapandı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, tekstilde 230, giyimde 917 firma kapandı. Bu durum, üretim süreçlerinin yavaşladığını ve birçok firmanın ayakta kalamadığını gösteriyor.

SGK verilerine göre, ocak ayında tekstil ve giyim sektöründe toplam istihdam 14 bin 715 kişi azalarak 944 bine geriledi. Geçen yılın genelinde yaşanan 65 bin kişilik istihdam kaybıyla birleşince, son 13 ayda yaklaşık 80 bin kişi işini kaybetti.

Sektör temsilcileri, beklenen toparlanmanın 2026’ya ertelenebileceğinden endişe ediyor.

18 Adet Büyük Ölçekli Şirket Üretimi Sonlandırmak Zorunda Kaldı

SGK verilerine göre, firma sayılarında da önemli değişiklikler yaşandı. Toplam firma sayısı bin 147 azalarak 57 bin 954’e düştü. 250 kişi ve üzeri istihdam sağlayan şirket sayısı, tekstil sektöründe 263’ten 260’a, giyim sektöründe ise 219’dan 204’e geriledi. Yani 18 adet büyük ölçekli şirket üretimlerini durdurmak zorunda kaldı.

İki Sektörde de Günlük Ücret Artışı Asgari Ücret Zammının Gerisinde Kaldı

İstihdamdaki düşüşte emeklilerin etkisi olduğu kadar ücret artışlarının da önemli bir etken olduğu belirtiliyor. 2025 yılı için asgari ücret zammı %30 olarak belirlenirken, tekstil ve giyim sektörlerinde günlük ücret artışının aynı oranda gerçekleşmediği görülüyor.

Related Posts

Güvenli liman vuruldu: Altın fiyatlarında sert düşüş!

Altın fiyatları, ABD’nin ticaret politikalarına dair olumlu sinyallerle birlikte düşüşe geçti. Küresel piyasalarda artan risk iştahı, yatırımcıların güvenli liman talebini zayıflattı. ABD-Çin hattında müzakere ihtimalleri, altındaki gerilemeyi hızlandırdı.

“Aile Yılı”nda Siirt’te evlenecek çiftlere esnaftan indirim kampanyası

Siirt’te, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce “Aile Yılı” dolayısıyla yeni evlenecek çiftlere yönelik başlatılan indirim kampanyasına esnaf destek verdi.

TEKNOFEST KKTC nefes kesen uçuş gösterisiyle başladı

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ziyaretçilere kapılarını açtı. 4 Mayıs tarihine kadar sürecek olan festival; T-129 ATAK ve T-70’in nefes kesen uçuş gösterisiyle başladı. Sonrasında CN 235 uçağından atlayan paraşüt ekibi koreografileriyle izleyenleri büyüledi.

Microsoft ve Meta’nın geliri beklentileri aştı

ABD’li teknoloji şirketlerinden Microsoft ve Meta’nın geliri ocak-mart döneminde piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Dünyanın en yüksek faizi dahi yabancıyı cezbetmiyor

Prof. Dr. Hakkı Öztürk, rekor faiz seviyesine rağmen Türkiye’nin yabancı yatırımcıyı cezbedemediğini söyledi. Ekonomistler ve yatırım stratejistleri gösterge tahvillerde 5 yıl vadede yüzde 40, 10 yıl vadede yüzde 35 seviyelerinde bile alıcı olmadığına dikkat çekiyor.

ABD’nin yeni gözdesi Çin’in yerini doldurabilecek mi? Uzmanlardan Hindistan analizi

ABD’nin Çin ile olan ticaret gerilimi ve gümrük vergisi savaşları piyasaları ve değişkenleri alt üst etti. ABD’nin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydıracağını açıklamasının ardından uzmanlar Hindistan’ı analiz etti. Uzmanlara göre bu anlaşma olsa bile kısa vadede Hindistan’ın, Çin’in yerine geçemeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir