Ocak ayında 15 bin kişi işini kaybetti: Tekstil ve giyimde büyük çöküş

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinde İstihdamda Büyük Düşüşler Devam Ediyor

Ekonomim haberine göre, 2025 yılına kötü bir başlangıç yapan tekstil ve hazır giyim sektörleri, geçen yılı 65 bin kişilik istihdam kaybıyla tamamlamıştı. Ancak bu kayıpların ardı arkası kesilmiyor. Sadece ocak ayında, tekstil ve giyim sektörlerinde yaklaşık 15 bin kişi daha işlerinden oldu. Hazır giyim sektöründe 10 bin 640, tekstil sektöründe ise 4 bin 80 kişi istihdam kaybı yaşandı. Aynı dönemde, tekstil sektöründe hizmet veren firma sayısı 19 bin 461’den 19 bin 231’e gerilerken, konfeksiyon sektöründe toplam firma sayısı 38 bin 723’e düştü, 917 şirket kapandı.

Geçen yıl ihracat, üretim ve istihdamda büyük kayıplar yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, 2025’in ilk çeyreğinde de toparlanma belirtileri gösteremedi. Tekstil ihracatı durgun bir seyir izlerken, hazır giyim ve konfeksiyon tarafında belirgin bir küçülme yaşandı.

2024 yılının aynı dönemine göre, sektörün 3 aylık ihracatı %7,6 gerileyerek 4 milyar 185 milyon dolara düştü. Düşük talep, kur seviyesi ve artan üretim maliyetleri, bu düşüşte etkili oldu.

SGK Verilerine Göre Tekstilde 230, Giyimde 917 Firma Kapandı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, tekstilde 230, giyimde 917 firma kapandı. Bu durum, üretim süreçlerinin yavaşladığını ve birçok firmanın ayakta kalamadığını gösteriyor.

SGK verilerine göre, ocak ayında tekstil ve giyim sektöründe toplam istihdam 14 bin 715 kişi azalarak 944 bine geriledi. Geçen yılın genelinde yaşanan 65 bin kişilik istihdam kaybıyla birleşince, son 13 ayda yaklaşık 80 bin kişi işini kaybetti.

Sektör temsilcileri, beklenen toparlanmanın 2026’ya ertelenebileceğinden endişe ediyor.

18 Adet Büyük Ölçekli Şirket Üretimi Sonlandırmak Zorunda Kaldı

SGK verilerine göre, firma sayılarında da önemli değişiklikler yaşandı. Toplam firma sayısı bin 147 azalarak 57 bin 954’e düştü. 250 kişi ve üzeri istihdam sağlayan şirket sayısı, tekstil sektöründe 263’ten 260’a, giyim sektöründe ise 219’dan 204’e geriledi. Yani 18 adet büyük ölçekli şirket üretimlerini durdurmak zorunda kaldı.

İki Sektörde de Günlük Ücret Artışı Asgari Ücret Zammının Gerisinde Kaldı

İstihdamdaki düşüşte emeklilerin etkisi olduğu kadar ücret artışlarının da önemli bir etken olduğu belirtiliyor. 2025 yılı için asgari ücret zammı %30 olarak belirlenirken, tekstil ve giyim sektörlerinde günlük ücret artışının aynı oranda gerçekleşmediği görülüyor.

Related Posts

Cari açık mayısta beklentilerin altında kaldı

Cari açık mayısta beklentilerin altında kaldı

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Passolig’le maçlara gidecekler dikkat! Yeni karar açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2025-2026 sezonuyla birlikte Passolig uygulamasında artık çipli sisteme geçildiğini ifade tti. Taraftarların Süper Lig ile 1. Lig maçlarına çipli T.C. kimlik kartlarıyla giriş yapabileceğini duyurdu. ELEKTRONİK BİLET …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.