Nisanda en fazla aylık reel getiri külçe altında oldu

TÜİK, Nisan Ayı Finansal Yatırım Araçları Reel Getiri Oranlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”nı açıkladı.

Buna göre, nisanda aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 8,8, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,54 oranlarıyla külçe altında görüldü.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından avro yüzde 4,07, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,44 yatırımcısına reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,03, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 7,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,93 yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yüzde 3,83, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,2 yatırımcısına reel getiri sağladı, dolar yüzde 0,26, DİBS yüzde 7,6, BIST 100 endeksi yüzde 10,14 kayba yol açtı.

Külçe altın, üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20,83, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 19,69 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri kazandıran yatırım aracı oldu.

Aynı dönemde BIST, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,26, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,09 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

6 aylık değerlendirmeye göre külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,15, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,36 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,9, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,51 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak hesaplandı.

Yıllıkta en yüksek reel getiri külçe altında

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 31,17, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 16,55 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 16,26 ve avro yüzde 0,9 oranlarında yatırımcısına reel getiri kazandırırken, DİBS yüzde 0,91, dolar yüzde 3,8 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yüzde 3,31 yatırımcısına reel getiri sağlarken, avro yüzde 10,35, DİBS yüzde 11,95, dolar yüzde 14,51 ve BIST 100 endeksi yüzde 29,17 oranlarında yatırımcısının kayba uğramasına yol açtı.

Related Posts

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi gümrük vergileriyle sarsıldı

Dünyanın en fazla satış yapan otomobil üreticisi Toyota, 2025-2026 mali yılı için kâr tahminini yüzde 21 düşürdü. Şirketin bu kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük vergilerinin etkisinin artması ve Japon yeni’nin değer kazanmasıyla birlikte geldi.

AB’den ABD’ye 95 milyar avroluk misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar avro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

Merkez Bankası’nın rezervleri 140 milyar doların altında

Merkez Bankası’nın rezervleri 140 milyar doların altında

Avrupa’dan ABD’ye tarihte görülmemiş misilleme geliyor

Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında çekişmeler devam ediyor. ABD”nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar euro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ekonomiye ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Karahan burada milletvekillerinin de sorularını yanıtladı. Vekiller Karahan’a Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından …

Nvidia hisselerine Trump rallisi

Nvidia hisseleri ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin eski başkan Joe Biden’ın yapay zeka çipi kısıtlamalarını yürürlükten kaldırmayı planladığı haberiyle yükselişe geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir