Thöni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve İsviçre ortasındaki ticari ilgilerin son derece ağır ve faal olduğunu söyledi.
Thöni, “İki ülkenin ticaret hacmi 2021 yılında 4,6 milyar dolardı. Altın üzere bedelli madenleri bunun dışında tuttuğumuz vakit ise 3,5 milyar dolar civarında. Maalesef bu tek tarafın değil, iki tarafın ulaştığı sayı. Türkiye, İsviçre’nin 24’üncü en büyük ticari partneri. Bu sıralamayı çok daha yeterli yerlere getirebilecek vizyona sahibiz.” diye konuştu.
İki ülke ortasındaki ihracat ve ithalata ait değerlendirmelerde bulunan Thöni, şunları kaydetti:
“İsviçre’nin Türkiye’ye ihracatının yüzde 37’sini kimyasallar-ilaçlar, yüzde 12’sini makineler ve yüzde 11’ini saatler oluşturuyor. Türkiye ise İsviçre’ye yüklü olarak dokuma (yüzde 40), bedelsiz metaller (yüzde 9), taşıtlar (yüzde 9) ve tarım eserleri (yüzde 8) ihraç ediyor. Altın ve başka pahalı metaller-taşlar, klâsik olarak ikili ticaretimizin büyük bir kısmını temsil ediyor. Bu, 2021 sayılarına nazaran, Türkiye’ye olan ihracatımızın yüzde 31’i ve Türkiye’den yapılan ithalatımızın yüzde 14’üne tekabül ediyor.”
Türkiye ile İsviçre ortasındaki EFTA-Türkiye Özgür Ticaret ve İşbirliği Muahedesi’nin revize edilerek Ekim 2021’de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Thöni, “Söz konusu mutabakatın potansiyel tesirlerini vurgulamanın değerli olduğunu düşünüyorum. Bu STA, bir evvelki muahedenin çağdaş versiyonu. Kelam konusu mutabakat, iki ülke ortasındaki ticaret tarifelerini çok düşük düzeyde tutuyor. Bu durum ise iki ülke ortasındaki ticari ilgilere daha fazla dinamiklik getirmesi açısından çok değerli.” biçiminde konuştu.
“TÜRKİYE, İSVİÇRE İÇİN DEĞERLİ BİR TURİZM DESTİNASYONU”
Julien Thöni, İsviçre-Türkiye ticari bağlantıları açısından turizmin değerli bir yer tuttuğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye, İsviçre için değerli bir turizm destinasyonu. Bilhassa Kovid-19 pandemisi öncesinde İsviçreli birçok turist Türkiye’ye geliyordu. Maalesef pandemi sebebiyle sayı süratli bir halde düştü lakin bu sene Türkiye’ye gelen İsviçreli turist sayısında tekrar güçlü bir artış yaşanacağına inanıyorum. 2019 yılında 278 bin İsviçreli turist Türkiye’yi ziyaret etti. Yine bu sayıyı ya da çok yakın bir seviyeyi yakalayacağımızı umut ediyorum.”
Türkiye ile İsviçre ortasındaki toplumsal bağlar ile ekonomik ve ticari münasebetlerin çok daha fazla geliştirilebileceğine emin olduğunu tabir eden Thöni, bu bahiste epey olumlu olduğunu, makul bölümlere daha fazla görünürlük getirebilmeleri halinde daha etkin bir ticari ilgi olabileceğini, bunun bilhassa teknoloji alanındaki yeni start-up’larla olabileceğine inandığını söyledi.
İki ülke ortasındaki iş birliklerinin çok daha fazla ve daha faal olabileceğini vurgulayan Thöni, “Bu yüzden iki ülke tarafından da daha fazla görünürlüğe, daha fazla seyahat eden ve iş birliğini geliştirme emeliyle buluşan delegasyona muhtaçlığımız var. FinTech konusunda her iki ülkede de teşebbüslerde inovasyon açısından büyük bir potansiyel var.” dedi.
Thöni, İsviçreli iş insanlarının Türkiye’de yalnızca İstanbul, Ankara ve İzmir üzere büyükşehirlerde iş yapmasının yanı sıra farklı bölgelerde de iş fırsatlarını değerlendirmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Türkiye, çok büyük bir potansiyel ile nitelikli ve genç bir iş gücüne sahip. Türk hükümetinin yeni teknolojilere verdiği dayanak (örneğin, güneş ve rüzgar gücü, elektrikli araçlar ve insansız hava araçları, yapay zeka ve dijital dönüşüm) İsviçre yatırımları için de fırsatlar yaratıyor. Ayrıyeten pandemi sonrasında global tedarik zincirlerinin çeşitlenmesi, Türkiye’nin daha fazla yabancı yatırım çekmesi için bir fırsat olabilir. Daha fazla teknoloji transferine neden olabilir. Türkiye’yi İsviçre için ayrıyeten alımlı kılan, Yeşil Muahede ve Paris Mutabakatı üzere memleketler arası mutabakatlara da imza atmış olmasıdır.”
Türkiye’de şu anda 300 civarında İsviçreli şirketin farklı alanlarda faaliyet gösterdiğini bildiren Thöni, İsviçre’nin Türkiye’deki en büyük 6’ncı yatırımcı ülke olduğunu söyledi.
Thöni, İsviçre genelinde yatırım yapan Türk iş insanları bulunduğunu aktararak, “Türkiye’den İsviçre’ye yatırım yapmak isteyen Türk iş insanları olursa Swiss Business Hub Türkiye ile irtibat kurup buradan bilgi alabilir. İsviçre’ye yatırım yapan şirketler, rekabetçi ve memleketler arası bir ortamdan faydalanabilir.” dedi.
İSTANBUL’DAKİ İSVİÇRE GÜNLERİ
İsviçre’ye Türkiye’de daha fazla görünürlük kazandırmak gayesiyle İstanbul’daki İsviçre Günleri’ni düzenleyeceklerini bildiren Thöni, şunları kaydetti:
“İstanbul’daki İsviçre Başkonsolosluğu, Swiss Business Hub Türkiye ve Türkiye’deki İsviçre Ticaret Odası ile birlikte 23-25 Eylül 2022’de İstanbul’daki İsviçre Günleri’ni Yapı Kredi Bomontiada’da düzenleyeceğiz. Türkiye’deki çeşitli İsviçre firmaları kendilerini Bomontiada’da tanıtacak ve çocuklar, gençler ve yetişkinler için ilgi cazibeli kültürel ve mutfak aktiviteleri gerçekleştirilecek. Alan halka açık ve ayrıyeten bir İsviçre-Türkiye ekonomik forumu, atölye çalışmaları, öğrenciler için meslek saatleri ve iki sanat standı düzenliyoruz. Gaye, İsviçre’ye Türkiye’de daha fazla görünürlük kazandırmak ve bu alanlarda köprüler kurmaya devam etmektir.”