İşlenmiş Kıymetli Maden İthalatında Ödeme Şekillerine İlişkin Yeni Düzenleme Yapıldı
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte, işlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme şekillerine göre ithalatını düzenleme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verildi.
Daha önce sadece işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalatıyla ilgili esasları düzenleyen Bakanlık, artık işlenmiş kıymetli madenlerin “peşin”, “mal mukabili”, “vadeli akreditifli”, “kabul kredili”, “vesaik mukabili” ve “bedelsiz” ödeme şekilleriyle ithalatını sağlayabilecek.
Ancak, 31 Aralık 2026’ya kadar işlenmiş altının ithalatı sadece “mal mukabili”, “vadeli akreditifli” ve “kabul kredili” ödeme şekilleriyle yapılabilecek. İşlenmiş altının “bedelsiz” ödeme şekliyle ithalatı ise Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara bağlı olacak.
Yeni düzenlemeyle, işlenmiş altının ithalatı öncesinde bedeli yurtdışına transfer edilmişse gümrük beyannamesinin 60 gün içinde tescil edilmesi durumunda, belirlenen tüm ödeme şekilleriyle ithalat gerçekleştirilebilecek.
Tebliğ, yarın itibariyle yürürlüğe girecek ve işlenmiş kıymetli maden ithalat süreçlerinde önemli değişikliklere neden olacak.