Gece karanlıkta telefon kullanımı miyop riskini arttırıyor!

Türk Oftalmoloji Derneği: Çocuklarda Miyop Artışı Alarm Veriyor

Kovid-19 salgını sonrası evde geçirilen zamanların çocuklarda miyop oluşumunu artırdığına dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği’nden Dr. Vildan Koçer Öztürk, 2050 yılında dünya nüfusunun yarısının miyop olmasının beklendiğini belirtti.

Dr. Öztürk, miyopun çocukluk döneminde başladığını vurgulayarak, “Çocukların gözleri büyüme sürecindeyken, gözler gereğinden fazla uzarsa miyop oluşabilir. Bu nedenle çocukluk döneminde önlemler alınması gerekmektedir. Günümüzde ciddi bir sorun haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Bilgisayar, tablet gibi dijital ekranlarla yapılan yakın çalışmanın miyop riskini artırdığını belirten Öztürk, ekranların göze uzak tutulması, bol ışıklı ortamlarda çalışılması gerektiğini önerdi.

Ekrana bakarken ortamı aydınlatmayı unutmayın

Göz sağlığını korumak için ortam ışığının önemine değinen Öztürk, “Ekran ışığının parlaklığının azaltılması ve ekran karşısında çalışanların her yarım saatte bir beş dakika ara vermesi büyük önem taşımaktadır. Gece karanlığında telefon veya tablete bakan çocuklarda miyop riski daha yüksektir.” şeklinde uyarıda bulundu.

Miyopun tedavi edilmezse ve ilerlerse glokom, sarı nokta ve katarakt gibi göz hastalıklarına neden olabileceğini belirten Öztürk, “Derece yükseldikçe kalıcı görme problemleri ortaya çıkabilir. Yüksek dereceli miyop vakalarında bu hastalıklar daha sık görülür. Miyoptan korunmak için yaşam tarzında değişiklikler yapılması önerilmektedir. Günde en az iki saat doğal ışıkta bulunmak önemlidir. Güneş olması gerekmez, gün ışığı bile yeterlidir. Doğal ışık, retinaya ulaştığında beynin göz büyümesini kontrol etmesine yardımcı olur. Ayrıca doğada vakit geçirmek, yakın mesafede ekranın bakılmasını azaltır. Çin’de miyop sorununu azaltmak için cam sınıflar gibi uygulamalar yapılarak olumlu sonuçlar elde edilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Miyop ilerlemesini durdurmak için damla tedavilerinin uygulandığını belirten Öztürk, retinanın daha doğru ışık almasını sağlamak için çaba harcadıklarını da ekledi.

Related Posts

Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Fransız mikrobiyoloğ Paul-Étienne Fontaine yaptığı laboratuvar analizinde meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit bulunmadığını, zararlı olarak kabul edilen bir bakterinin de olduğunu ifade etti.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Canlı beyin dokusu hücrelerinde demansa çare aranıyor

Çağın en büyük sorunlarından olan unutkanlık, demans ve Alzheimer hastalıklarına karşı yeni çalışmalar denenmeye devam ediliyor. Bilim insanları demansı tedavi etme arayışını hızlandırmak için canlı insan beyin dokusu kullanmaya başladı. Doku kültürü çalışmalarından yararlanan deney ekibi dünyada bir ilki başardı.

Uzmanı açıkladı: ‘Bel fıtığının ameliyatsız tedavisi mümkün’

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş, “Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bel fıtığı, küresel bir sağlık sorununa dönüşüyor. Robotik lazerle bel fıtığı tedavisini ağrısız, neştersiz ve hızlı bir şekilde çözebiliyoruz” dedi.

Konyaspor Galatasaray maçı hakemi neden değişti, hakem hasta mı oldu, Abdullah Buğra Taşkınsoy sağlık durumu ne?

Konyaspor- Galatasaray maçının VAR hakemi Polonyalı Piotr Lasyk oldu. AVAR’da ise Deniz Caner Özaral yer alacak. Karşılaşmanın orta hakemi olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alacaktı.Ancak taşikardi rahatsızlığı nedeniyle maçı 4. hakem yönetecek …

MKE Ankaragücü’nden Yıldırım Mert Çetin Açıklaması

Trendyol 1. Lig ekiplerinden MKE Ankaragücü, stoper oyuncularından Yıldırım Mert Çetin’in sağlık durumuna ilişkin açıklamada bulundu. Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, “Profesyonel futbol A takım futbolcularımızdan Yıldırım Mert Çetin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir