Bakan Kurum: Eğirdir Gölü nefes almaya başladı

Isparta’da Stratejik Adım: Eğirdir Gölü Hassas Alan İlan Edildi

Isparta’nın gözde doğal varlıklarından olan Eğirdir Gölü ve çevresi, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kesin korunacak hassas alan ilan edildi. 5 Ocak 2021 tarihinde alınan kararla birlikte göl, nitelikli doğal koruma alanı ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak belirlendi. Göl, geçen yıl yaşadığı kuraklık nedeniyle çekilme, alg patlaması ve sucul bitki istilası gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştı.

Çevre Dostu Eylem Planı Devrede

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla harekete geçen ilgili kurumlar, Eğirdir Gölü için 9 maddelik bir eylem planı oluşturdu. TVK Genel Müdürlüğü liderliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda göldeki sucul bitkilerin seyreltilmesi, dibe biriken sediment ve biyokütlenin temizlenmesi için tedbirler belirlendi. Bakan Kurum, bu çalışmalar doğrultusunda hazırlanan eylem planını kamuoyuna duyurdu ve 8 adımın tamamlandığını belirtti.

Bakan Kurum’dan Olumlu Haber

Bakan Murat Kurum, Eğirdir Gölü’nün temizlenme sürecinde kaydedilen ilerlemeleri sosyal medya hesabından paylaştı. Göldeki kirliliğe karşı yürütülen eylem planının olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayan Bakan Kurum, göl yüzeyinin temizlendiğini ve şimdi dip çamuru temizliğine başlanacağını açıkladı. Göl, sürdürülebilir su hayatını destekleyen bir ekosisteme kavuşacaktır.

Sualtı Temizliği Oksijen Sağladı

Hassas alan ilan edilen Eğirdir Gölü’nde yapılan ekosistem değerlendirmesi raporlarına göre su yüzeyi ve göl içi temizliği titizlikle gerçekleştirildi. Özellikle hassas bölgelerde çalışmaları yürütmek üzere özel ekipmanlı dalgıçlar görevlendirildi. Gölde toplanan bitki numuneleri analiz edilmek üzere uzman bilim insanlarına gönderildi.

Dip Çamuru Temizliği Hayati Önem Taşıyor

Eğirdir Gölü, endemik türlerin yanı sıra kuşlar ve diğer canlıların yaşam alanı olması nedeniyle son derece önemli bir sulak alandır. Gölün korunması için gereken son adım dip çamuru temizliğidir. Fizibilite raporları doğrultusunda Hoyran Boğazı ve Eğirdir İlçesi kıyıları olmak üzere iki ayrı alanda dip çamuru temizliği yapılacaktır.

Eğirdir Gölü’nün ekosisteminin korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına yürütülen çalışmalar uluslararası standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Eylem planının bir parçası olan dip çamuru temizliği, planın ana hedeflerinin başarıyla gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

Related Posts

ATO Başkanı’ndan vergi affı tepkisi: Aflar zemini bozuyor, vergi sistemi şeffaf olmalı

ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’deki vergi sisteminin büyük şirketlere vergi affı verilerek vergideki adalet zeminini bozduğunu söyledi.

Türkiye’nin en zenginleri belli oldu: İşte dikkat çeken ilk 30

Forbes, dört yıl aradan sonra “En Zengin 100 Türk” listesini yeniden yayımlayarak Türkiye’nin servet haritasını açıkladı. Toplamda 128,5 milyar dolarlık serveti temsil eden listede bu yıl 108 isim yer aldı. Ancak listede ilk 30’daki isimler dikkat çekti. İşte Türkiye’nin en zenginleri listesi…

İcra ülkesi olduk

Bu yıl sadece dört ayda icra dairelerine 3 milyon 448 bin yeni dosya daha eklenince; toplam dosya sayısı 23 milyon 329 bine ulaştı.

Soya fasulyesi fiyatlarında durgunluk

ABD ile Çin arasında devam eden gümrük tarifesi müzakerelerinde ilerleme beklentisi, geçtiğimiz hafta soya fasulyesi vadeli işlem fiyatlarını yukarı taşımıştı. Ancak bu yükseliş, bu hafta itibarıyla yerini durağanlığa bıraktı. Pazartesi günü fiyatlar …

Otomotiv pazarı nisanda yüzde 39 büyüdü: Satışlar 100 bini aştı

Otomotiv pazarı nisanda yüzde 39 büyüdü: Satışlar 100 bini aştı

TEKNOFEST’te büyük final

TEKNOFEST KKTC’nin finali de yoğun bir ilgiye sahne oldu. Türkiye Yüzyılı’nın Kıbrıs Türkü’nün de yüzyılı olacağını dile getiren Cevdet Yılmaz son 20 yılda Türk savunma sanayisinde bir devrim yaşandığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir