Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te Üretici Fiyatlarındaki Sert Düşüş Dikkat Çekti

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e geriledi. Bu düşüş, son altı ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Verilere göre, petrol ve doğalgaz çıkarımındaki fiyatlar yüzde 3,5 oranında azalırken, Mart ayında bu kalemde yüzde 17,2 oranında artış yaşanmıştı. Enerji ürünleri genelinde de fiyatlar yüzde 1 oranında düştü. Aynı kalemde Mart ayında yüzde 16,2’lik artış gözlemlenmişti.

İmalat sanayisinde fiyat artışı ivme kaybederek yüzde 3,2’ye geriledi. Mart ayında bu oran yüzde 5,9 olarak kaydedilmişti. Öte yandan, elektrik, gaz ve buhar kategorisindeki fiyatlar yükselişe geçerek yüzde 19,4’lük artış gösterdi. Mart ayında bu oran yüzde 13,9 seviyesindeydi.

Enerji ürünleri hariç tutulduğunda üretici fiyatları Nisan ayında yıllık yüzde 4,4 oranında artış gösterdi. Bu oran, bir önceki ay yüzde 6 olarak gerçekleşmişti. Aylık bazda ise Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mart’taki yüzde 7,1’lik düşüşün ardından Nisan’da yüzde 5,4 oranında azaldı. Bu da üst üste ikinci ayda düşüş yaşandığı anlamına geliyor.

Norveç’te üretici enflasyonundaki bu düşüş, enerji piyasasındaki dalgalanmanın ülke ekonomisine etkisini bir kez daha ortaya koyarken, küresel fiyat baskılarının azaldığına dair sinyaller olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

CFO gündemi: Ticaret savaşı ve yapay zekâ

Türkiye’nin finans alanında en önemli karar alıcılarının belirlendiği ‘En Etkin 50 CFO’ araştırması sonuçlandı. Finansın liderleri, ödüllerini 14 Mayıs’ta ‘Leadership Beyond Intelligent Age’ teması ile düzenlenecek CFO Summit’te alacak.

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Geçen yıl 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir