Uzmandan kurdeşen uyarısı: Besin tüketiminden sonra ilk 90 dakikaya dikkat

Besin Kaynaklı Ürtiker Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Besin kaynaklı ürtikerin 90 dakikada kendini gösterdiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, bahar aylarında özellikle solunum yollarıyla vücuda alınan polenlerin ürtikere yol açtığını söyledi. Ürtiker derin dokuları tutarsa buna anjiyoödem denir. Anjiyoödemde hayati tehlike bulunabileceğinden acil müdahale gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Güler, dudaklarda, göz kapaklarında, el ve ayak tabanlarında şişmelerin meydana gelebileceğini belirtti. Besin kaynaklı ürtiker için en sık karşılaşılan gıdalar arasında paketli gıdalar, süt ve süt ürünleri, balık, deniz ürünleri, fındık, fıstık, çilek, muz, kivi, domates, çikolata ve baharatlar yer alıyor.

Akut ürtiker tedavisinde temel ilacın antihistaminikler olduğunu belirten Uzm. Dr. Güler, aynı zamanda tetikleyici faktörün belirlenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, antistaminik tedaviye yanıt vermeyen durumlarda sistemik kortikosteroidlerin etkili olabileceğini söyledi. Farklı tedavi yöntemleri arasında fototerapi, kalsiyum kanal blokerleri, plazmaferez, IVIG ve kronik immünsupresif tedaviler de yer alıyor.

Ürtiker tedavisinde gıda ve gıda katkı maddelerinin tetikleyici olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Güler, diyet günlüğü tutmanın ve şüpheli besinleri uzaklaştırmanın faydalı olabileceğini belirtti. Ayrıca, fiziksel ürtikerlerde sıcak, soğuk, su ve güneşten kaçınmanın önemli olduğunu, yerel tedavide ise ılık veya soğuk banyo, duşlar, soğuk yaş pansuman gibi yöntemlerin faydalı olabileceğini ifade etti.

Related Posts

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Çocuğunuz ekran başında dakikalarca oturuyorsa…

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık şikayetlerinin arttığını belirtti. Ekran başında geçirilen uzun saatler, hareketsizlik ve yanlış beslenme bu sorunun temel nedenleri arasında yer alıyor.

Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı

Günümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.