Köy kadınları süte değer katıyor

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde köylü kadınlar, besledikleri hayvanlardan elde ettikleri süte, kurdukları kooperatif aracılığıyla değer katıyor.

Kümbet köyünde, uzun yıllardır yapılan manda besiciliği kadınların emeğiyle yürütülüyor.

Köyde birçok evde hayvancılığın yapılması nedeniyle elde ettikleri süt ve süt ürünlerini değerinde satmakta zorlanan kadınlar, 2022’de Kümbet Köyü Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu.

Elde ettikleri ürünlerini kooperatif aracılığıyla satan kadınlar, daha fazla gelir sağlamaya başladı.

Kooperatif sayesinde süte değer katan kadınlar, daha çok kişiye ulaşabilmek amacıyla mandıra kurmayı hedefliyor.

Kooperatif Başkanı Hatice Karakuş, AA muhabirine, köyde kadınlarla güzel işler yaptıklarını söyledi.

Manda yetiştiriciliğinin köyde çok uzun yıllardır süregelen bir gelenek olduğunu anlatan Karakuş, “Buradaki hayvanların hepsini köylüler kendi paralarıyla aldı. Kendi hayvanlarımızı değerlendirmek için kooperatif kurduk.” dedi.

Karakuş, şu an kooperatiflerine üye 20 kadının bulunduğunu dile getirdi.

Kapasitelerini artırarak daha çok kişiye ulaşmak istediklerini vurgulayan Karakuş, şöyle konuştu:

“Elimizde ürünlerimizi koyacak soğutucular var ancak bir mandıramız olmadığı için kullanamıyoruz. Eğer mandıramız olursa bizden süt isteyecek herkese yetecek sütümüz ve ürünümüz var. Köyümüzde şu an 200’e yakın hayvanımız var. Kooperatiften önce sütümüzü çok düşük fiyata satabiliyorduk. Kooperatif sayesinde ürünümüz değerlendi. İnşallah daha da değerlenecek.”

“Kooperatif kurulmadan önce sütlerimiz elimizde kalıyordu”

Ülkü Öcalan da kooperatif sayesinde artık ürünlerinin ellerinde kalmadığını belirtti.

Güzel bir kazanç da elde ettiklerini anlatan Öcalan, şöyle devam etti:

“Kooperatif kurulmadan önce sütlerimiz elimizde kalıyordu, başka yerlere götürmek zorunda kalıyorduk. 5’e vereceğimizi 3’e veriyorduk. Kooperatifi kurduk, sütlerimiz değerlendi, fiyatlarımız yükseldi. Herkes çocuğunu onun sayesinde yetiştirdi, okuttu. Mesela ben 3 çocuk okuttum. Hiçbir zaman kocalarımızın eline bakmadık. Çocuklarımızın harçlığını verdik, sütümüzü sattık, değerlendirdik.”

Duygu Öcalan ise kooperatif sayesinde mandalarından elde ettikleri sütlerin değer kazandığını belirterek, mandıra kurulması halinde köylerinin daha da kalkınacağını kaydetti.

Related Posts

ATO Başkanı’ndan vergi affı tepkisi: Aflar zemini bozuyor, vergi sistemi şeffaf olmalı

ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’deki vergi sisteminin büyük şirketlere vergi affı verilerek vergideki adalet zeminini bozduğunu söyledi.

Türkiye’nin en zenginleri belli oldu: İşte dikkat çeken ilk 30

Forbes, dört yıl aradan sonra “En Zengin 100 Türk” listesini yeniden yayımlayarak Türkiye’nin servet haritasını açıkladı. Toplamda 128,5 milyar dolarlık serveti temsil eden listede bu yıl 108 isim yer aldı. Ancak listede ilk 30’daki isimler dikkat çekti. İşte Türkiye’nin en zenginleri listesi…

İcra ülkesi olduk

Bu yıl sadece dört ayda icra dairelerine 3 milyon 448 bin yeni dosya daha eklenince; toplam dosya sayısı 23 milyon 329 bine ulaştı.

Soya fasulyesi fiyatlarında durgunluk

ABD ile Çin arasında devam eden gümrük tarifesi müzakerelerinde ilerleme beklentisi, geçtiğimiz hafta soya fasulyesi vadeli işlem fiyatlarını yukarı taşımıştı. Ancak bu yükseliş, bu hafta itibarıyla yerini durağanlığa bıraktı. Pazartesi günü fiyatlar …

Otomotiv pazarı nisanda yüzde 39 büyüdü: Satışlar 100 bini aştı

Otomotiv pazarı nisanda yüzde 39 büyüdü: Satışlar 100 bini aştı

TEKNOFEST’te büyük final

TEKNOFEST KKTC’nin finali de yoğun bir ilgiye sahne oldu. Türkiye Yüzyılı’nın Kıbrıs Türkü’nün de yüzyılı olacağını dile getiren Cevdet Yılmaz son 20 yılda Türk savunma sanayisinde bir devrim yaşandığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir