Siyanür bulgusu yasal sınırın iki katı çıktı!

‘Cehennem Çukuru’ olarak bilinen Uşak’taki Kışladağ Altın Madeni ve TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş’nin madencilik faaliyetleri hakkında AİHM‘e açılan davada karar çıktı.

Mahkeme, adil yargılama hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Tepkiler sonrası yeniden yargılama kararı çıktı. Davanın ilk duruşması, 12 Şubat’ta Uşak İdare Mahkemesi’nde.

MAHKEME, AİHM’E RAĞMEN YENİ BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNE GEREK DUYMADI

AİHM kararında, başvurucuların bilirkişilere soru yöneltememesi, dava dosyasındaki belgelerin başvuranlara iletilmemesi ve yerel mahkemelerin başvuranların itirazlarına yanıt vermemesine dair şikayetlerin kabul edilebilir olduğuna karar verildi. Mahkeme, yeni bir bilirkişiye gerek duymadı. Yeni bir heyet oluşturularak keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması istendi. Bölgedeki sulardan numune alındı. Numuneler, incelenmesine rağmen sonuç açıklanmadı.

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na yapılan itiraz sonucu ise rapora ulaşıldı.

ARSENİK DEĞERİ DİKKAT ÇEKTİ

Raporda, suyun renk, koku ve bulanıklık açısından uygun olmadığı belirtildi. Mevzuata göre “0” değerinde olması gereken “Koliform Bakteri” değeri ise 80 çıktı. Yine kimyasal analizlerde alüminyum, mangan ve demir değerlerinin mevzuatın neredeyse iki katı olduğu görüldü.

Mevzuat limitine göre “10” olması gereken arsenik değeri 18,35 olarak kaydedildi.

‘MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN SU KAYNAKLARINI KİRLETTİĞİ ORTADA’

Bölge halkının avukatları Uşak İdare Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, arsenik, mangan ve demir seviyelerindeki artışların altın madeni faaliyetlerinin su kaynakları üzerinde giderek artan etkisini gösterdiğini belirtti. Avukatlar “Sonuçlardan anlaşılacağı üzere Kışladağ Altın Madeni tarafından çevre kirletilmekte ve sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı ihlal edilmektedir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Kışladağ Altın Madeni’nde 2006 yılında başlayan çalışmalar kapsamında 450 metre derinliğinde çukur oluşturan Kanadalı Kanadalı El Dorado Gold’un’un Türkiye’deki şirketi TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş’nin madencilik faaliyetleri yıllardır tartışılıyor.

Zehirlenme olaylarının ardından halk, “ÇED olumlu” kararının iptali için dava açtı. Dava olumsuz sonuçlanınca karar AİHM’e taşındı. AİHM 2024 Nisan ayında çevreciler lehine karar verdi. Mahkeme, davacıların bilirkişilere soru yöneltememesi ve belgelerin başvuranlara iletilmemesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Related Posts

Erdoğan ‘kutuplaştırmadan’ şikayet etti, muhalefeti hedef aldı: ‘Gözlerine bant çekmişler’

“2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni”nde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi ile Türkiye’nin farklı bir lige yükseldiğini iddia etti.

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Öcalan’a ‘beyefendi’ diyen MHP’li vekil şehit cenazesinde böyle korundu

Terörist başı Abdullah Öcalan’a ‘beyefendi’ diyerek şehit ailelerinin tepkisini alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Irak’ın kuzeyinde şehit olan İstihkâm Uzman Çavuş Önder Özen’in cenaze töreninde korumalar tarafından korunması dikkat çekti. Taytak, Ramazan ayında şehit aileleri için verilen iftar yemeğine katılmış ve şehit ailelerinden büyük tepki almıştı.

Hindistan ve Pakistan gerilimine Ankara’dan ilk tepki… Dışişleri Bakanlığı: ‘Endişe ile takip ediyoruz’

Son dakika haberi… Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki ülkeye sağduyu çağrısında bulunuldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde CHP’lilerden pankartlarla protesto: ‘Turp Radyo Televizyonu’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde, TRT’ye ilişkin düzenlemelere CHP milletvekilleri tepki gösterdi.

Hindistan Pakistan’a saldırının sebebini açıkladı

Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri dün Pakistan topraklarına “Sindoor Operasyonu”PAHALGAM SALDIRISINA CEVAP Sindoor Operasyonu hakkında bilgilendirme yapılan basın toplantısında konuşan Mısri, “Pakistan’a ait ve Pakistan işgalindeki topraklarda …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir