BM’den ‘İsrail’ açıklaması: Ne kadar çabuk o kadar iyi

Lacroix, BM Merkezi’ndeki günlük basın toplantısında, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Suriye ve İsrail’e yakın zamanda gerçekleştirdiği 5 günlük ziyarete ilişkin bilgi veren Lacroix, İsrail’in, 1974 tarihli, Suriye ile İsrail arasında belirlenen anlaşmaya aykırı olarak süren bölgedeki askeri varlığının BM misyonu personeli için “zorlaştırıcı” olmaya devam ettiğini dile getirdi.

“AÇIK BİR İHLAL”

Lacroix, İsrailli yetkililerle görüşmesinde İsrail güçlerinin söz konusu bölgede kalmasının “açık bir ihlal” olduğunu belirttiğini aktararak, “İsrail bunun geçici olduğunu belirtiyor. Tabii ki ihlal olan bu askeri varlık ne kadar çabuk sona ererse o kadar iyi.” dedi.

Bir gazetecinin İsrail’in bölgeden çekilmesi için BM’nin ne tür somut adımlar attığı yönündeki sorusuna da Lacroix, “Şu an gerçekten yapabileceğimiz şey, İsrail yetkililere, tampon bölgedeki varlıklarının bir ihlal olduğunu ve elbette bu ihlale son vermelerini dört gözle beklediğimizi vurgulamaya devam etmemizdir.” yanıtını verdi.

Lacroix, bölgeyi ziyareti sırasında Suriyeli yetkililerle yaptığı görüşmelerde de BM’nin bölgedeki misyonunu değerlendirdiklerini ve taraflar arasında istikrarlı bir etkileşime vurgu yaparak, bu konuda Suriye’den olumlu bir karşılık aldıklarını ifade etti.

LÜBNAN’DA İSRAİL VARLIĞI

Gazetecilerin soruları üzerine İsrail’in güney Lübnan’daki askeri varlığı konusunda da endişelerini dile getiren Lacroix, bölgede durumun şu an “değişken ama sakin” olduğuna işaret etti ve İsrailli yetkililere, özellikle sivillerin güvenliğine ve mallarına saygı göstermeleri gerektiğini vurguladıklarını söyledi.

Suriye’deki Baas rejiminin aralıkta çökmesiyle İsrail ordusu, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ndeki işgalini genişletmiş, başkent Şam’ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokulmuştu.

İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.

Öte yandan, Lübnan ile yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen güneyden çekilmeyen İsrail, bölge halkının geri dönüş talebine saldırılarla karşılık vermeye devam ediyor.

Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım 2024’te yapılan ateşkes anlaşması uyarınca İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinde işgal ettiği bölgelerden 60 gün içinde çekilmesi öngörülüyordu.

Related Posts

Almanya iltica talebinde bulunanları kara sınırlarından geri çevirecek

Almanya iltica talebinde bulunanları kara sınırlarından geri çevirecek

Kuzey Kore’den balistik füze denemesi

Güney Kore ve Japonya’nın bildirdiğine göre, Kuzey Kore balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

Trump’tan dikkat çeken açıklama: Önemli bir ticaret anlaşması…

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu Truth Social hesabından bir paylaşım yaptı. Yarın sabah saat 10.00’da Oval Ofis’te bir toplantı yapılacağı bilgisini paylaşan Trump, bu toplantının amacının ise saygın ve büyük bir ülkenin …

İspanya’dan BM’ye Gazze çağrısı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Meclis Genel Kurulu’nda yapılan bir oturumda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na Gazze ile ilgili bir karar tasarısı sunacaklarını belirtti. Sanchez, bu tasarının Gazze’de sivillerin ve masum insanların …

Tanju Özcan Meclis komisyonunda konuştu: Çarpıcı istifa açıklaması

Kartalkaya’daki otel yangınını araştırmak için kurulan Meclis araştırma komisyonunda konuşan Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bir kurum da ‘sorumlu benim kardeşim’ desin cesurca. Size yeminle söylüyorum, şerefimle yemin ediyorum. Şu olay, Bolu Belediyesi’nin sınırı içerisinde olsaydı aynı gün istifa etmiştim” dedi.

Özgür Özel, Beyazıt Meydanı’nda: Dalga dalga aydınlık oldular, yürüdüler karanlığın üstüne, meydanları zapt ettiler

Özgür Özel, Beyazıt Meydanı’nda: Dalga dalga aydınlık oldular, yürüdüler karanlığın üstüne, meydanları zapt ettiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir