SOCAR Türkiye, petrokimya alanındaki yeni yatırımını duyurdu

SOCAR Türkiye, Petrokimya Alanındaki Yeni Yatırım Projesinin Detaylarını Duyurdu

SOCAR Türkiye, yaklaşık 7 milyar dolarlık petrokimya alanındaki yeni yatırım projesine ilişkin detayları kamuoyuyla paylaştı.

SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinin 2024 değerlendirmesinin yapıldığı basın toplantısında, şirketin uzun vadeli stratejik yatırımlarının parçası olan “Master Plan” projesine ilişkin ayrıntılar ele alındı. Toplantı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantıda, Master Plan kapsamında yapılacak petrokimya yatırımı için ilk fizibilite çalışmasının tamamlandığı ve şimdi mühendislik tasarımı hazırlığına geçildiği vurgulandı.

Proje kapsamında, yeni petrokimya üretim ünitelerinin kurulumu ve mevcut tesislerin modernizasyonu için önemli adımlar atılacağı belirtildi.

Projenin, SOCAR Türkiye’nin petrokimya alanındaki büyüme stratejisinin önemli bir unsuru olacağı vurgulandı.

SOCAR Türkiye’den 17 Yılda 18,5 Milyar Dolarlık Yatırım

SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Elchin Ibadov, 2008’de faaliyetlerine başlayan şirketin bugüne kadar 18,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiğini ifade etti.

Ibadov, Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı konumundaki şirketin doğrudan ve dolaylı olarak 10 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Geçen yıl STAR Rafineri’de yapılan ilk planlı bakım duruşunun tamamlandığını ve kapasite artırımı çalışmalarının gerçekleştirildiğini dile getiren Ibadov, bu sayede rafinerinin kapasitesinin %2.5 arttığını söyledi.

Ibadov ayrıca, TANAP aracılığıyla taşınan Azerbaycan doğal gazının Türkiye ve Avrupa’ya ulaştırılması konusunda bilgi verdi.

FEED sürecinin 2026 Sonunda Tamamlanması Bekleniyor

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev, Petkim ve petrokimya sektörüne yönelik birçok projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Mirzayev, bugüne kadar yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımın, Petkim’in hem Türkiye’deki hem de global petrokimya pazarındaki büyümesine katkı sağladığını vurguladı.

Master Plan projesinin de bu yatırımlardan biri olduğunu belirten Mirzayev, projenin detaylı çalışmalar ve değerlendirmeler sonucunda hayata geçirildiğini aktardı.

FEED sürecinin 18-24 ay süreceği ve 2026 sonuna kadar tamamlanacağını dile getiren Mirzayev, bu sürecin ardından projenin nihai karar aşamasına geçileceğini açıkladı. (AA)

Related Posts

AKP’den temmuz zammı açıklaması: ‘En düşük emekli aylıklarına yönelik düzenleme…’

Hükümet, temmuz zammı öncesi en düşük emekli maaşına yönelik yeni bir düzenleme hazırlığında. Açıklamanın hemen ardından gözler 3 Temmuz’daki enflasyon verisine çevrildi.

Kur korumalı mevduat bakiyesi geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam Kur Korumalı Mevduat bakiyesinin 15 milyar 200 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı.

Yüksek emekli maaşı almak isteyenler dikkat: SGK’nın bu kuralı parayı katlıyor

Emeklilikte bu kurallar maaşların daha yüksek yatmasına neden oluyor. SGK’nın bu kurallarına uyanlar daha yüksek maaş alıyor.

Zam pompaya yansıdı motorin yine 50 TL’yi aştı! İşte 28 Haziran 2025 güncel akaryakıt fiyatları

Jeopolitik risklerle birlikte Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma akaryakıt fiyatlarına zam ve indirim olarak yansımaya devam ediyor. Son olarak dün gece motorine 1 lira 14 kuruşluk bir zam daha geldi ve motorin yine 50 TL’nin üzerine çıktı.

Yoksulluk artar işsiz sayısı katlanır

CHP’ye açılan kurultay davası, gündemin ilk sırasında. Ekonomistler pazartesi günü olası kurultay iptalinin krizi derinleştireceğini ve yoksulluğu artıracağını vurguladı.

Besler’in projesine Avrupa’dan 2,8 milyon euro destek

Besler, Avrupa Birliği ve TÜBİTAK ortaklığında yürüttüğü ‘SAFER – Smart Agriculture Fields in the European Region’ tarım projesine EIT Food tarafından 2,8 milyon Euro hibe desteği sağlandığını duyurdu.